Alergeny


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accom Czech a.s.

Příloha II nařízení EU 1169/2011

 

 

LÁTKY NEBO PRODUKTY VYVOLÁVAJÍCÍ ALERGIE NEBO NESNÁŠENLIVOST

 

 

1.

Lepek

pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich odrůdy

1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní

odrůdy a výrobky z nich, kromě:
a) glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy (1);
b) maltodextrinů na bázi pšenice (1);
c) glukózových sirupů na bázi ječmene;
d) obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu

 

 

2.

Korýši

 

2. Korýši a výrobky nich

 

 

3.

Vejce

 

3. Vejce a výrobky z nich

 

 

4.

Ryby

 

4. Ryby a výrobky z nich, kromě:
a) rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků;
b) rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína

 

 

5.

Arašídy

podzemnice olejná

5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

 

 

6.

Sója

sójové boby

6. Sójové boby a výrobky z nich, kromě:
a) zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (1);
b) přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního d–alfa tokoferolu, přírodního d–alfa–tokoferol–acetátu, přírodního d–alfa–tokoferol–sukcinátu ze sóji;
c) fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji;
d) esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji

 

 

7.

Mléko

 

7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě:
a) syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu;
b) laktitolu

 

 

8.

Skořápkové plody

mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie

8. Skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich, kromě ořechů použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu

 

 

9.

Celer

 

9. Celer a výrobky z něj

 

 

10.

Hořčice

 

10. Hořčice a výrobky z ní

 

 

11.

Sezam

sezamová semena

11. Sezamová semena a výrobky z nich

 

 

12.

Oxid siřičitý
a siřičitany

E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228

12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2 , které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce

 

 

13.

Vlčí bob

lupina

13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

 

 

14.

Měkkýši

 

14. Měkkýši a výrobky z nich

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(1) A výrobky z nich, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergenicity, kterou úřad stanovil pro příslušný základní produkt.